Subscribe:

Ads 468x60px

" Setinggi mana pun kita di sanjung sekarang , belum tentu masa akan datang kita akan terus di sanjung . Jangan nak bangga dengan kehidupan sekarang kerana kita tak tahu apa yang akan berlaku masa akan datang . Jadi gunakan lah masa sekarang dengan sebaik nya supaya kita tak menyesal di kemudian hari . " -nanep

Followers

31 December 2010

sekitar REUNION





















REUNION 2005 last batch of sksyp

vanue : BP MALL
time : 10.00am - 05.00pm

WAHH ! penadd deyh . ketawa + lari lari + jalan jalan + makan . .
tapi SERONOK aa , mcm tanakk balek doh .
yelaa , ade yang dahh lame tak jumpe ., tup2 arini jumpe .
dahh lame tak betego , arini betego .
makan PIZZA ! snap GAMBAA ! pusing pusing ! karoke !
walaupon takk ramai yang join , tapi tetap MERIAH !
dahh macam kanak kanak TERENCAT pon ade ,
hahahaa .

*see more picture CLICK HERE



29 December 2010

tahniah ! yeeezaaa . . .





YEAHH ! TAHNIAH buat skuad bola sepak negara .
Kerana telah menjuarai AFF SUZUKI CUP 2010 .
Mereka nampak semangat dan saling bekerjasama .
Caya lahh !
Semoga martabat bola sepak negara terus di tingkatkan !
HIDUP MALAYSIA !
MALAYSIA BOLEHH !

18 December 2010

Kontest Blog Terkemas

Entry ni aku buat bukan sempena Maal Hijrah ke , Raya Korban ke , aw . .. Ni Cuma aku nakk try menyelitkan diri dalam satu contest , iaitu Kontest Blog Terkemas yang dianjurkan oleh Hana dan Fie . . Aku check update follower aku , ramai dahh buat entry ni . Aku jekk ketinggalan . haha . . Takk menang pon takpe . At least , aku sudaa mencuba . . haha . .

Korang nakk join aku selitkan diri dalam contest ni ? Hahaha . . Baca dan hayati lahh syarat-syarat wajib yang sudaa termaktub dalam minda penganjur seperti di bawah . . .

  1. Korang kena jadik follower blog penganjur , iaitu Hana dan Fie .
  2. Korang kena ada BLOG ! kalau tader , bek korang cepat-cepat blah dari terus membaca syarat yang seterusnya . haha .
  3. Then , korang kena buat satu entry dengan tajuk Kontest Blog Terkemas . . Banner yang ada kat entry penganjur korang kene amek gakk taw ! Camner ? Pepandai korang lahh . huhu . .
  4. Bila korang punyaa entry sudaa siap , tinggalkan lahh kesan entry korang tu kat comment space Hana . .
  5. Kontest ni terbuka untuk all Malaysian , tanpa kira usia , kaum , dan jantina . Kita kan 1 MALAYSIA . . hahaa . .
  6. Then , tag kan entry korang tu kat 3 orang blogger . . .
  7. Beliau bilang , contest ni limit untuk 1000 orang SAHAJA . Apa apa update terbaru , beliau akan bagitau . . Segala kesulitan amat dikesali . . . hahaa . .

GOOD LUCK ! hahahaa . . . :D

sayaa mau TAG siapa yaa ? ermm . .
- Shi Mie
- Amal Nina
- Ogzy Boom

lesen =.="































Haishh
! Pepagi dah kena bangun awal . Arini aku kene amek ujian petama LESEN MEMANDU yang sah ! Ujian nye, CERAMAH , yang aku takk suka . Tapi terpaksa jugaa amek bagi memperbaharui lesen AGUNG yang sudaa lama tida updatee . hehe . Susaa law ade lesen AGUNG nih . Pihak bekuasa tak terima . Law lesen L ke , P ke , CDL ke , baru mereka terima . haaha . Dahh ler naek kete kancil . Pompuan sorang kat depan . Laky 4 x 2 BIJIK kat blakang . HADEHH ! Sempit gler . Dahh macam iklan MILO . Nak tanak , naik jelaa . Seb bek tmpat nye takk jauh . Kat Penggaram saja . Pegi dalam kol 7 lebey , sampai dalam kol 8 lebey gitu aa . Daftar . Tunggu nakk tengok PAKCIK LESEN buang air liur punyaa lah lama . Sabo jelaa ! hahaa . Dari kol 9 stgh sampai kol12 stgh , sesi first . Kol 2 sampai 3 stgh , sesi kedua pulakk . Entahh ape ape lahh PAKCIK LESEN tuh cakap . Aku tatwu pape pon . haha . BOTAK , membe aku , mata stim jekk . hahaa . sikit2 tanya jam . Padahal baru bape minit pakcik tu buang air liur . HAPE LAHH BOTAK NIH ! hahhaaa . Bontot panas 1 hal , nak tekucil , nak teberak , nak berasap . Seb bek lepass . hahahaa . . Bila lahh nak abes nih ek ? Ceramah lepass jek , aku memang lega gler ah ! hahahaa . . tak sabo plak nak jumpa ABANG JPJ . . Nak jadik pemandu berhemah . kikiki . . . . . "Dimana ada jalan , disitu ada batu dan tanah" . . . . . . .


*hope dapat buat yang TERBAEKK ! :D
*azam baru : MENJADI PEMANDU & PENUNGGANG BERHEMAH ! ;P



TERbaek lahh pakcikk !!








16 December 2010

cerita encikk MARRYBROWN !






aku tak nakk ah citer pengalaman first time aku kejee . segan aa . haha . em , tengok dan baca sajaa ape aku tuliss nie . hahaha .

3.30pm :
-temuduga MARRYBROWN
-aku pegi ngn P (kawan aku)
-P diterima bekerja , masuk petang nih
-aku , tunggu NYONYA TUA KREPOT (boss) call
-dalam hati aku memang mengharapkan 'tak diterimaa'

5.30pm :
-tengah lepak ngn mmbe aku , NYONYA TUA KREPOT call
-"OI , Lu masuk kija ini petang aaa , itu lu punya kawan saya call tak dapat"
-"Oritee boss" (adussss, asal aku lak kene keje nih..)
-aku tros balekk uma , mandi , salam makbapak aku (mintak restu) , then pegi keje

6.10pm :
-PUNCH CARD
-bemulaa lahh karier aku sbg ENCIK MARRYBROWN
-dengaa ABOY (assistant boss) berleter , sampai lantai aku mop 2 kali . sebab air liur yang keluar mencurah curah seperti air terjun GUNUNG LEDANG.
-cuci pinggan mangkok
-mop lantai
-sapu lantai
-lap meja
-amek order
-antaa order
-PELANGGAN 3 (amoi chantekk ! haha . . paham paham larr ! hahaha .)
-PELANGGAN 5 (seorang pakcik tua yang cam sial . "kat MARRYBROWN , pekeje nye memang lembap ea ?"..."Mane laa aku twu bodoo! Aku baru masuk keje 2 jam" detik hati aku. tak cakap ponn... hahaha)
-PELANGGAN 10 (sepasang suami isteri Cina. Bini dye pakai skirt paras bontot ajee . Peh wacakaplu, dah macam citer blue yg slalu aku tengok tu.. haha)

9.15pm :
-aku kene bagi pamplet MARRYBROWN kat orang ramai. Pehh ! Bengang abess ! Tepakse menebalkan muke yg sememang nya tak machoo nih depan awek dan macikk macikk . .
-kemas bahagian depan

10.30pm :
-masa yang ditunggu tunggu tiba
-Punch card pon buleyy salaa . Bengong aku nih . haha .
-BALIKKKKKKK !!
-perasaan paling aku sonok !

+ Woi MARRYBROWN ! aku esok cuti tau ! dan hari hari yang seterusnya . .
+ Aku INSAF !!
+ Segalaa titik peluh aku selama lebih 4 jam , aku derma kat kau lahh ! Ikhlas nie . .
+ Tak dapat gaji ponn takpe , asalkan aku takk jumpe kau lagi MARRYBROWN !
+ Ada sebab lain kenapa aku nak cuti selamanya dari bekerja dengan kau . . Takpe laa aku simpan aje . huhu .
+ Pape pon , aku dahh dapat sedikit sebanyak pengalaman
+ Ehh , bukan pengalaman tapi PENGAJARAN . . . hahahahaa . . .



13 December 2010

rondarondaMEDAN ,












Bosann ! Sungguh bosan lahh .
Sri Medan yokk ! ? YOKK ! hahaa .

*TAMAN BOTANI - snap pic , 2 minah (cam cekaro) , lepak2
*ROUND2 - abeskan minyak , ngeteh
*CUACA - ujan . kadang kala lebat , kadang kala takk lebat
*AGENDA - takk keruan , terbodoo sekejap ! haha . .

12 December 2010

Tanda-tanda kemunculan Imam Mahdi

Para ulama membagi Tanda-tanda Akhir Zaman menjadi dua. Ada Tanda-tanda Kecil dan ada Tanda-tanda BesarAkhir Zaman. Tanda-tanda Kecil jumlahnya sangat banyak dan datang terlebih dahulu. Sedangkan Tanda-tanda Besar datang kemudian jumlahnya ada sepuluh.Alhamdulillah, Allah sayang sama umat manusia. Sehingga Allah datangkan tanda-tanda kecil dalam jumlah banyak sebelum datangnya tanda-tanda besar. Dengan demikian manusia diberi kesempatan cukup lama untuk merenung dan bertaubat sebelum tanda-tanda besar berdatangan.

Banyak pendapat mengatakan bahwa kondisi dunia dewasa ini berada di ambang datangnya tanda-tanda besar Kiamat. Karena di masa kita hidup dewasa ini sudah sedemikian banyak tanda-tanda kecil yang bermunculan. Praktis hampir seluruh tanda-tanda kecil kiamat yang disebutkan oleh Nabishollallahu ’alaih wa sallamsudah muncul semua di zaman kita. Maka kedatangan tanda-tanda besar tersebut hanya masalah waktu. Tanda besar pertama yang bakal datang ialah keluarnya Dajjal. Namun sebagian ulama berpendapat bahwa sebelum munculnya Dajjal harus datang terlebih dahulu Tanda Penghubung antara tanda-tanda kecil kiamat dengan tanda-tanda besarnya. Tanda Penghubung dimaksud ialah diutusnya Imam Mahdi ke muka bumi.

Dalam sebuah hadits Nabishollallahu ’alaih wa sallammengisyaratkan bahwa Imam Mahdi pasti datang di akhir zaman. Ia akan memimpin ummat Islam keluar dari kegelapan kezaliman dan kesewenang-wenangan menuju cahaya keadilan dan kejujuran yang menerangi dunia seluruhnya. Ia akan menghantarkan kita meninggalkanbabak keempat era para penguasa diktator yang memaksakan kehendak dan mengabaikan kehendak Allah dan RasulNya dewasa ini menuju babak kelima yaitu tegaknya kembali kekhalifahan Islam yang mengikuti manhaj, sistem atau metode Kenabian.

لَوْ لَمْ يَبْقَ مِنْ الدُّنْيَا إِلَّا يَوْمٌ لَطَوَّلَ اللَّهُ ذَلِكَ الْيَوْمَ حَتَّى يَبْعَثَ فِيهِ

رجل مِنْ أَهْلِ بَيْتِي يُوَاطِئُ اسْمُهُ اسْمِي وَاسْمُ أَبِيهِ اسْمُ أَبِي

يَمْلَأُ الْأَرْضَ قِسْطًا وَعَدْلًا كَمَا مُلِئَتْ ظُلْمًا وَجَوْرًا

“Andaikan dunia tinggal sehari sungguh Allah akan panjangkan hari tersebut sehingga diutus padanya seorang lelaki dari ahli baitku namanya serupa namaku dan nama ayahnya serupa nama ayahku. Ia akan penuhi bumi dengan kejujuran dan keadilan sebagaimana sebelumnya dipenuhi dengan kezaliman dan penganiayaan.” (HR abu Dawud 9435)

Lelaki keturunan Nabi Muhammadshollallahu ’alaih wa sallamtersebut adalah Imam Mahdi. Ia akan diizinkan Allah untuk merubah keadaan dunia yang penuh kezaliman dan penganiayaan menjadi penuh kejujuran dan keadilan.Subhanallah...! Beliau tentunya tidak akan mengajak ummat Islam berpindah babak melalui perjalanan tenang dan senang laksana melewati taman-taman bunga indah atau melalui meja perundingan dengan penguasa zalim dewasa ini apalagi dengan mengandalkan sekedar ”permainan kotak suara”..! Imam Mahdi akan mengantarkan ummat Islam menuju babak Khilafatun ’ala Minhaj An-Nubuwwah melalui jalan yang telah ditempuh Nabi Muhammadshollallahu ’alaih wa sallamdan para sahabatnya, yaitu melalui al-jihad fi sabilillah.

Imam Mahdi akan berperan sebagai panglima perang ummat Islam di akhir zaman. Beliau akan mengajak ummat Islam untuk memerangi para Mulkan Jabriyyan(Para Penguasa Diktator) yang telah lama bercokol di berbagai negeri-negeri di dunia menjalankan kekuasaan dengan ideologi penghambaan manusia kepada sesama manusia. Bila Allah mengizinkan Imam Mahdi untuk menang dalam berbagai perang yang dipimpinnya, maka pada akhirnya ia akan memimpin dengan pola kepemimpinan berideologi aqidah Tauhid, yaitupenghambaan manusia kepada Allah semata. Banyakghazawat (perang) akan dipimpin Imam Mahdi. Dan –subhaanallah- Allah akan senantiasa menjanjikan kemenangan baginya.

تَغْزُونَ جَزِيرَةَ الْعَرَبِ فَيَفْتَحُهَا اللَّهُ ثُمَّ فَارِسَ فَيَفْتَحُهَا اللَّهُ

ثُمَّ تَغْزُونَ الرُّومَ فَيَفْتَحُهَا اللَّهُ ثُمَّ تَغْزُونَ الدَّجَّالَ فَيَفْتَحُهُ اللَّهُ

“Kalian perangi jazirah Arab dan Allah beri kalian kemenangan. Kemudian Persia (Iran), dan Allah beri kalian kemenangan. Kemudian kalian perangi Rum, dan Allah beri kalian kemenangan. Kemudian kalian perangi Dajjal,dan Allah beri kalian kemenangan.” (HR Muslim 5161)

Lalu apa sajakah indikasi kedatangan Imam Mahdi? Dalam sebuah hadits Nabishollallahu ’alaih wa sallammemberikan gambaran umum indikasi kedatangan Imam Mahdi. Ia akan diutus ke muka bumi bilamana perselisihan antar-manusia telah menggejala hebat dan banyak gempa-gempa terjadi. Dan kedua fenomena sosial dan fenomena alam ini telah menjadi semarak di berbagai negeri dewasa ini.

أُبَشِّرُكُمْ بِالْمَهْدِيِّ يُبْعَثُ فِي أُمَّتِي عَلَى اخْتِلَافٍ مِنْ النَّاسِ

وَزَلَازِلَ فَيَمْلَأُ الْأَرْضَ قِسْطًا وَعَدْلًا كَمَا مُلِئَتْ جَوْرًا وَظُلْمًا

“Aku kabarkan berita gembira mengenai Al-Mahdi yang diutus Allah ke tengah ummatku ketika banyak terjadi perselisihan antar-manusia dan gempa-gempa. Ia akan penuhi bumi dengan keadilan dan kejujuran sebagaimana sebelumnya dipenuhi dengan kesewenang-wenangan dan kezaliman.” (HR Ahmad 10898)

Hadits berikut ini bahkan memberikan kita gambaran bahwa kedatangan Imam Mahdi akan disertai tiga peristiwa penting. Pertama,perselisihan berkepanjangan sesudah kematianseorang pemimpin. Kedua, dibai’atnya seorang lelaki (Imam Mahdi) secara paksa di depan Ka’bah. Ketiga, terbenamnya pasukan yang ditugaskan untuk menangkap Imam Mahdi dan orang-orang yang berbai’at kepadanya. Allah benamkan seluruh pasukan itu kecuali disisakan satu atau dua orang untuk melaporkan kepada penguasa zalim yang memberikan mereka perintah untuk menangkap Imam Mahdi.

يَكُونُ اخْتِلَافٌ عِنْدَ مَوْتِ خَلِيفَةٍ فَيَخْرُجُ رَجُلٌ مِنْ أَهْلِ الْمَدِينَةِ هَارِبًا إِلَى مَكَّةَ فَيَأْتِيهِنَاسٌ مِنْ أَهْلِ مَكَّةَ فَيُخْرِجُونَهُ وَهُوَ كَارِهٌ فَيُبَايِعُونَهُ بَيْنَ الرُّكْنِ وَالْمَقَامِ

وَيُبْعَثُ إِلَيْهِ بَعْثٌ مِنْ أَهْلِ الشَّامِ فَيُخْسَفُ بِهِمْ بِالْبَيْدَاءِ بَيْنَ مَكَّةَ وَالْمَدِينَةِ

“Akan terjadi perselisihan setelah wafatnya seorang pemimpin, maka keluarlah seorang lelaki dari penduduk Madinah mencari perlindungan ke Mekkah, lalu datanglah kepada lelaki ini beberapa orang dari penduduk Mekkah, lalu mereka membai’at Imam Mahdi secara paksa, maka ia dibai’at di antara Rukun dengan Maqam Ibrahim (di depan Ka’bah). Kemudian diutuslah sepasukan manusia dari penduduk Syam, maka mereka dibenamkan di sebuah daerah bernama Al-Baida yang berada di antara Mekkah dan Madinah.” (HR Abu Dawud 3737)

Saudaraku, sebagian pengamat tanda-tanda akhir zaman beranggapan bahwa indikasi yang pertama telah terjadi, yaitu perselisihan dan kekacauan yang timbul sesudah wafatnya seorang pemimpin. Siapakah pemimpin yang telah wafat itu? Sebagian berspekulasi bahwa yang dimaksud adalah Saddam Husein. Karena semenjak kematiannya, negeri Irak berada dalam kekacauan berkepanjangan. Wallahua’lam bish-showwab. Bila analisa ini benar berarti dewasa ini kita sudah harus bersiap-siap untuk berlangsungnya pembai’atan paksa Imam Mahdi di depan Ka’bah.

Saudaraku, bila ketiga peristiwa di atas telah terjadi, berarti Ummat Islam di seluruh penjuru dunia menjadi tahu bahwa Imam Mahdi telah datang diutus ke muka bumi. Panglima ummat Islam di Akhir Zaman telah hadir.. . Dan bila ini telah menjadi jelas kitapun terikat dengan pesan Nabishollallahu ’alaih wa sallamsebagai berikut:

فَإِذَا رَأَيْتُمُوهُ فَبَايِعُوهُ وَلَوْ حَبْوًا عَلَى الثَّلْجِ فَإِنَّهُ خَلِيفَةُ اللَّهِ الْمَهْدِيُّ

“Ketika kalian melihatnya (kehadiran Imam Mahdi), maka berbai’at-lah dengannya walaupun harus merangkak-rangkak di atas salju karena sesungguhnya dia adalah Khalifatullah Al-Mahdi.” (HR Abu Dawud 4074)

Ya Allah, izinkanlah kami bergabung dengan pasukan Imam Mahdi. Ya Allah anugerahkanlah kami rezeki untuk berjihad di jalanMu bersama Imam Mahdi lalu memperoleh salah satu dari dua kebaikan: ’isy kariman (hidup mulia di bawah naungan syariat Allah) atau mut syahidan (mati syahid). Amin...

11 December 2010

HARUKsummit..













ONCE UPON A TIME , hahahaa. .
Lepak2 summit jeaa .
Nak g BPMALL , ramai orang lerr .
SUMMIT pon jadik lahh !
Just jalan2 , karok , men bowling , makan2 , minum2 .
Naik turun bas , amek tiket bagi duit .
Duduk2 , lari2 , gelak2 .
Terbaeekk lahh !!